Northech Solutions AB söker stöd från EIP Agri för att i samarbete med innovationsgrupp bygga en pilotanläggning med en ny metod för biogasrötning, Pilotanläggningen ska integreras med utrusning för konvertering av biogasen till vätgas. Med de erfarenheter pilotanläggningen ger blir det möjligt att kommersialisera kombinerade biogas/vätgas anläggningar till i huvudsak lantbruksföretag och kommuner.
Svenskt lantbruk har ca 85 % av totala materialpotentialen för biogasproduktion i form av gödsel, växtodlingsrester, gröngödslingsgrödor, mellangrödor etc.
Endast en liten del av den totala potentialen rötas beroende att våtrötning är den dominerande metoden vilket innebär att endast pumpbart substrat kan rötas.
För att övriga inte pumpbara (stapelbara) substrat ska vara möjliga att rötas krävs kostsam förbehandling. Den består av sortering, sönderdelning, hygienisering och tillsats av vätska.
I Centraleuropa förekommer olika former av anläggningar för rötning av stapelbart material (Torrötning) men de har inte haft tillräcklig prestanda för att användas i någon större utsträckning.
Med den nya metoden blir det möjligt att röta alla substrat energisnålt, kostnadseffektivt och anpassat till subarktiskt klimat.
När projektet är kommersialiserat kommer kunderna att få tillgång till anläggningar för produktion av vätgas konverterad från biogas vilket ger följande resultat:
Fördelar med småskalig lokal vätgasproduktion
- Ett nätverk av vätgasproducenter bidrar till infrastrukturen för vätgasdistribution och i samverkan ger de säker tillgång på vätgas
- Att vätgas produceras lokalt nära användaren är betydelsefullt då det i jämförelse med flytande drivmedel är fem gånger så dyrt att transportera vätgas
- Vätgas kan trycksätts och lagras för att säkrar elförsörjning vid elavbrott och vid höga elpriser, och användas när energibehovet är stort exempelvis vid sådd och skörd, torkning av spannmål med kraftvärmeenhet används värmen till uppvärmning av luften och elen driva transportörer och fläktar samt boosta uppvärmningen av luften.
Energieffektivt.
- Med integrerad biogas/vätgasproduktion kan restvärme från konverteringen användas för värmning av substrat i reaktorerna.
- All biogas kan alltid tas tillvara genom konvertering, ingen biogas behöver ”eldas för kråkorna”
- Hydrogen H₂ har 33 % bättre verkningsgrad än Metan (CH₄) .
Bra för miljö och ekonomi
- Vätgasdrivna fordon släpper endast ut vatten (H₂O). Förbränningsmotorer drivna med vätgas släpper ut en liten del fossilfri CO₂
- Odling av energigräs till biogas på nerlagd åkermark ger öppna landskap, större biologisk mångfald och mera CO₂ binds i marken.
- Då rötrester återförs blir marken bördigare vilket ökar möjligheten att snabbt öka livsmedelsproduktionen då det krävs.
- Om Norrlands gödsel och den nerlagda åkermarken användes för odling av gräs och rötades till biogas som sedan konverterades till vätgas skulle det generera ca: 4,5 TW/år. Den vätgasen skulle räcka till att driva 60 % av alla i Norrland registrerade Personbilar, Lastbilar, Bussar och Traktorer, det dieselekvivalenta värdet är 4-5 miljarder/år.
Framtidsvisioner
- Lantbruket blir fossilfritt och självförsörjande av drivmedel.
- Med lokal energi och livsmedelsproduktion får vi ett mindre sårbart samhälle.
- Bränsleceller och elmotorer ger helt nya förutsättningar för tillverkning av lättare, billigare och självgående lantbruksmaskiner.
- Teknikskiftet från fossila drivmedel till förnybar vätgas är jämförbart med övergången från mekaniska skriv och räknemaskiner till digitala.